top of page
achtergrond handen.jpg

Waarom

Naar een sterke participatieve democratie

Beweging.net vindt de participatieve democratie erg belangrijk en we huiveren als we zien hoeveel mensen zich ervan afkeren en niet meer willen gaan stemmen of bewust ongeldig stemmen. De kloof tussen burger en politiek groeit eerder dan dat ze afneemt en dat tij willen we helpen keren.

 

Zowel de federale als de Vlaamse regering hebben sterk ingezet op democratische vernieuwing. De Vlaamse regering ging daarin het verst met de afschaffing van de opkomstplicht voor lokale en provinciale verkiezingen, de rechtstreekste verkiezing van de burgemeester en de afschaffing van de lijststem. Nu al zien we dat dit tot nieuwe dynamieken, zowel gewenste als ongewenste, leidt. We hebben ons sterk verzet tegen de afschaffing van de opkomstplicht en van de lijststem. We vrezen heel wat negatieve effecten als het vooral uitdraait op een populariteitspoll en een toenemende groep niet-stemmers.

 

Democratie is meer dan dat. Vooral een effectief en positief beleid tijdens de beleidsperiode, waarbij burgers op allerlei manieren gehoord worden en er met hun verzuchtingen rekening wordt gehouden, zal het politiek vertrouwen kunnen herstellen en mensen naar de stembus brengen.

​

​

Om goed beleid te kunnen voeren, heb je sterke politici, maar ook goede experten nodig. Die vind je op de eerste plaats in de administratie.

Het is belangrijk hun inbreng en expertise te waarderen. Die vind je ook op de kabinetten. Ministers moeten beroep kunnen doen op experten die zij vertrouwen om hun beleid mee uit te werken, en dit in een duidelijk deontologisch kader. In het beste geval vormen administratie en kabinet een sterk team dat goed samenwerkt om tot goed beleid te komen. Waar specifieke expertise in de administratie en/of het kabinet ontbreekt, kunnen consultants worden ingeschakeld, maar dit kan alleen ad-hoc.

 

Verder is het belangrijk dat zoveel mogelijk drempels worden weggewerkt. De herinvoering van de opkomstplicht, maar ook het uitwerken van campagnes om derdelanders te stimuleren zich te registreren in het kiesregister kunnen daartoe bijdragen.

 

Ook het politieke debat, de stijl, de taal en de toonzetting zijn belangrijk. Wij pleiten voor meer verbindend taalgebruik en minder polarisering. Het helpt niet wanneer politici opruiende of populistische taal gaan gebruiken. De oppositie moet zijn werk doen, maar niet door verder te polariseren. Al zeker niet met drogredenen, nepnieuws en leugens. Dat maakt een constructieve, onderhandelde oplossing alleen maar moeilijker en voedt de ontevredenheid. Mensen verwachten van hun bestuurders dat ze de problemen aanpakken en oplossingen voorstellen.

©2025 by Beweging VZW

bottom of page